Deri cüzdan nasıl yapılır? sorusuna cevap vermeden önce anlatmam gereken önemli konular mevcut. Özellikle crazy deri kullanılarak yapılan eşyalar son zamanlarda çok revaçta. Hem kalite düşünülerek, hem de klasman farkı olarak vinlex deriye talepler gittikçe azaldı. 1. kalite derilerle yapılan deri cüzdanların kullanıldıkça değeri artmakta. Aynı zamanda kimyasal içermediği için sağlık açısından çok önemli. İllaki kaliteli bir cüzdan sahibi olmak için kendiniz yapmanıza gerek yok. Sizin yerinize Deriol olarak en kaliteli cüzdanları yapıyoruz.
Fakat hobi olarak bu işe gönül verebilir ve kendi emeğinizde kolayca deri cüzdan yapabilirsiniz. Daha fazla kafanızı karıştırmadan anlatmaya başlamak istiyorum. Yazımızı okuduktan sonra yapımı hakkında aklınıza taklan soruları yorum kısmından bize sorabilirsiniz. Sizlere giriş seviyesini yani en kolay yöntemi anlatacağım. Çünkü usta olmayan bir kişi nasıl yapıldığını öğrenmek ister. Öğretimizin sonunda da sizlere ücretsiz olarak yapımını anlattığımız cüzdanın şablonunu paylaşacağız. Orijinal Deriol cüzdan nasıl anlaşılır anlatımını başka bir yazımızda yapacağız
İçindekiler
Kaliteli Deri Cüzdan Yapımı
Deri cüzdan yaparken el işçiliği çok önemli. Bu yüzden ne kadar çok cüzdan yaparsanız o kadar çok profesyonel olursunuz. Tabi ki cüzdanı yaparken sizlere söyleyeceğimiz püf noktaları da kesinlikle uygulayın. İlk olarak deri seçimi yapmanız gerekiyor. En kaliteli deri Greysi yani crazy olmaktadır. Kolay işlenmesi, uzun ömürlü olması ve harika görünmesi en iyi seçim olacaktır. Dericiler ölçümü biri olarak desi kullanır. Size vermiş olduğumuz şablondaki erkek cüzdanı yapmak için 10 desi fazlasıyla yetecektir. Peki deri cüzdan yaparken kullanmanız gereken aletler nelerdir?
Cüzdan yapmak için malzemeler
- A3 veya A2 boyunda kesim matı (sağlıklı bir kesim yapmak için)
- 30 veya 50 cm boyunda metal cetvel. (Düz kesim işlemi için)
- L cetvel (çizim yapmak için)
- Gümüş kalem (işaretleme yapmak için)
- Biz (derinin ön yüzeyinde çalışanlar için işaretleme yapar)
- 30 derece açısı olan maket bıçağı veya Kretuar (kesim işlemi)
- Yapıştırıcı ve şişesi
- Kenar işaretleme aleti (dikiş deliklerini hizalamak için pergel)
- Zımba seti (dikiş deliği açmak için 4mm. )
- Çekiç (zımbayı çakmak)
- 0,8 mm. kalınlığında ip (parçaları dikmek)
- İğne (0,8 mm. kalınlığında 8,5cm. parça birleştirme)
- Küçük kıskaç (sabitlemek)
- Makas (İp kesimi)
- Köşe yuvarlama zımbası (2,5 cm)
- Yuvarlak delme zımbası
- Deri tahriş aleti
Deri cüzdan yapmak için gereken malzemeleri sıraladık. Ancak bir tanesi yeni başlayanlar için sırada yer almıyor. Deriyi dikmek için dikiş standı da gerekiyor. Başlangıç düzeyinde elde veya dizde aynı işlemi yapabilirsiniz. Şimdi deri cüzdan nasıl yapılır kısmına geçebiliriz.
Çizim İşlemi
Derinin ön yüzüne çalışmayı seçin. 165x115mm. ölçülerindeki 2 adet kalıptan 1’er adet kesiyoruz. Kesim işlemini uygulamadan önce kalıbın çevresini biz kullanarak işaretleyin. Çizim işlemi yaparken kaydırmamaya ve deliklere dikkat edin. Dikiş izleri 4mm. aralıklı zımba ile uyumludur. PDF’de bulunan 72×75 mm. ölçülerinde olan 2 adet parçadan 1 er tane kesmek yeterli. Fakat karşılıklı kenar olarak kesim işlemi gerçekleştireceğiz. Bu yüzden şablonların 2 yüzünden de birer adet kesin. Yalnız bizle işaretleme yaparken bastırarak yaparsanız kesim işleminde kolaylık sağlar. Kayma yaşamadan rahat bir ayırma yapılır.
Deri Kesimi
Yeni başlayanlar için kesinlikle 30 derece açılı maket bıçağı öneriyoruz. Çünkü köreldikten sonra kolayca kırıp keskin bir uç elde edebilirsiniz. Düz kesimlerde metal cetvelden yardım alın. Maket bıçağını cetvele dayayıp kolayca kesin. İlk olarak ana deriden kesilecek parçaları ayırıp hareket kolaylığı sağlayın. Bu sayede deriyi çevirirken çok rahat edeceksiniz. Kıvrımlı kesimleri yaparken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çizim işleminde bahsettiğimiz bastırarak yapın uyarısı burada sizler için kılavuz görevi yaparak düzgünce kesmenizi sağlayacak. Deri kenarlarında pürüz olmaması için düzgün bir şekilde kesilmeli. Kesim işlemi bittikten sonra 165x115mm. ortası boş olarak kesilmesi gereken kısma özen gösterin. Kenar alma ile köşelerindeki çatlakları ön yüz ve arka yüzden alarak pürüzsüz bir hale getirin. Daha sonra parlatma kremi diğer adıyla cilayı sürün. Az miktarda ve taşırmadan sürün. Taşarsa kaliteli bir görüntü ortaya çıkmaz. Sürme işlemi bittikten sonra tamamen kuruyana kadar bekleyin.
Dikiş Yapımı
İlk olarak arkalı önlü kestiğimiz kartlıkları dikeceğiz. Kısa olan kenarların içe getirin. 0,8 mm. ip kullanmanız uygun olacak. İpi iğneye geçirdikten sonra kartlıkları kıskaç yardımıyla sabitledikten sonra dikin. Dikiş işlemi bitiminde ipi makas yardımıyla kesin ve sonlandırmayı çakmak yardımıyla yakarak yapın. Daha sonra düz kartlıkları yapıştırma işlemine geçeceğiz. Altı dikilen deri kartlıkların üzerine altı sıfırlanacak şekilde biz ile işaretleyin. Derinin ön yüzünde yağ bulunduğu için yapışkan etkisi azalır. Bu yüzden yapıştıracağımız yeri ilk önce kazıyoruz. Sonra kazınan yerlere ve 2. deri parçasının kenarlarına ve 1. parçaların ön uç kısımlarına yapıştırıcı sürün. 1. parçada ki derileri çatlatmadan hafif kıvırın ve kurumaya bırakın. Burada ki püf nokta yapıştırıcı kuruyana kadar bekleyin. Kuruma sonrasında parçaları birleştirin ve güzelce ezin ki boşluk kalmadan güçlü bir şekilde yapışsın.
Yapışma işlemi sonrasında derinin ana iki parçasının güzel görünmesi için köşe yuvarlama zımbası ve çekiç kullanarak 4 köşesini de yuvarlayın. Sizler için paylaştığımız deri cüzdan şablonunda da köşeleri yuvarlak şeklindedir. Kenar işaretleme aletiyle dikiş yapılacak yerleri hizalayın. Sonrasında zımba seti yardımıyla delikleri açmaya başlayın. Alt orta kısımda 2 veya 3 mm. gibi boşluk bırakın. Aşağıdan yatay dikiş geleceği için sıfırlamıyoruz. Bir dikişlik boşluk bırakıyoruz. Yoksa aşağıda atacağımız son dikişle, dikine atacağımız dikişler birbiriyle çakışır. Karşılıklı eşit sayıda delik açarsınız çok kaliteli bir görüntü elde edersiniz. Dikişe başlarken üst kısımdan alt kısma doğru ilerleyin ki sonlandırmayı gizli şekilde sonlandıralım. İpleri iç kısımda bitirin ve ipe yakma işlemi uygulayın. Dikkat edin yakma işleminde siyah duman atıp cüzdan kirlenmesin. Son olarak iki ana cüzdan parçasını birbirine yapıştırın ve iyice ezin. Pergel ile yine dikiş hizalamasını yapın ve zımba setiyle delikleri dikkatlice açın. Daha sonra son dikiş işlemini yapın.
Sizlere deri cüzdan nasıl yapılır en ince detayına kadar anlattık. Ancak olay sadece yapmakta değil yaptıktan sonrası da çok önemlidir.
Deri Cüzdan Yaptıktan Sonra
Kaliteli bir cüzdan yapımında detaylar çok göze çarpar. Bu nedenle cüzdanın köşelerini ve açıkta kalan kısımlarını yağlayıp deri zımparasıyla pürüzsüz hale getirmeniz gerekiyor. Bu kısımda sabır ve işçilik çok önemli. Doğru yağı ve zımparayı kullanmak tecrübe istiyor. Deriyi belirli aralıklarla da beslemeniz gün geçtikçe kalitesini ve değerini arttıracaktır.
Paylaştığımız bu şablonu kalın bir kağıt veya plaka yardımıyla lazer kesim yaptırarak kullanın. Deri cüzdan şablonu incelemek ve indirmek için buraya tıklayın. Cüzdan yapmak gibi bir merakınız yoksa sizde gösterişli ve kaliteli cüzdan sahibi olmak istiyorsanız Deriol modellerini satın alabilirsiniz.
Anlatım için teşekkür ederiz. Ancak yapım videosu olursa daha iyi olur
bazı yerlerde güzel ip uçları verilmiş okumakta yarar var.